ВЕГЕТАРИАНСКА ПОЕМА  


Директорът на месокомбинат
бил честно казано голям инат
и не приемал никакви съвети
за правенето на котлети,
на наденици и колбаси,
забележете – даже от жена си.
Той имал собствени представи
деликатеса как се прави,
а те били в противовес
със всичко правено до днес.
За свинските пържоли
нареждал кон да се заколи,
а телешките правел – от какво ли –
я от сетер, я от коли.
Наденичките, салама
пълнел с четина и слама,
кренвиршите тъпчел със пихтия
от глюкоза и хартия
или със стари вестници на Партията,
ако му привърши хартията.
Правел пастърма, луканки
от хранителни останки
и от разни там боклуци
виел мазнички суджуци,
а какво прибавял най-накрая
по-добре е да си трая.
Съпругата – учителка по биология
била против подобна технология
и му подхвърляла: “Еба си,
това съвсем не са колбаси!”
А той отвръщал й направо:
“Ти трай, ма краво!
Аз за тия неща
твоите съвети не ща!”
Странно, обаче всеки цех
произвеждал колбаси с успех
и награждавали тези деликатеси
по колбасарски конгреси.
Работниците били на заплати
колкото и ти, и жена ти
и ходели с гривни и ланци,
но били вегетарианци.
А сам шефа на комбината
ядял само прясна салата
и казвал: “Друго не мога,
защото съм йога
и дълги години
се хранех само със дини.”
Синът му все питал: “Бе тати,
защо в другите комбинати
лапат меса, сервилати,
а ние – само салати.
Той отвръщал любезно:
“Защото така е полезно!”
И ето по този начин ината
на началник-месокомбината
да прави колбас от боклуци
оздравил жена, деца, внуци
и те ядяли не мазно
а съвсем природосъобразно
и били доста доволни,
че в родата нямало болни.
Понякога (но понякога само),
се мръщела нещо жена му
и викнала нервно: “Еба си,
а аз толко’обичах колбаси –
суджуци, салами, луканка!”
Но също била вегетарианка,
и не купувала от магазините,
защото със годините
изгубила тотално вяра
в месото на пазара.


Следващо стихотворение
Предишно стихотворение
Книга за гости
Пишете на автора


 
Hosted by uCoz